Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

10 juin 2014 2 10 /06 /juin /2014 13:15

Peste cîteva zile se va deschide una din cele mai importante expoziţii cu caracter monografic, care-i va avea ca protagonişti pe Eugenia GAMBURD şi Moisei GAMBURD. Cel din urmă este considerat, unanim, un artist clasic al artei basarabene a secolului XX. 

Expoziţia va fi inaugurată în muzeul de artă rusă, care poartă numele Mariei şi a lui Mihail Ţetlin, din Ramat Gan, Israel.

Gamburd--1920-1950.JPG

Cei doi artişti sunt prezentaţi pentru prima oară împreună, cred, într-o atît de amplă expunere monografică, iar conceptul acesteia este elaborat şi pregătit de fiica lor, Miriam GAMBURD, ea însăşi un sculptor redutabil şi o desenatoare excepţională, docent al Academiei de Artă Bezalel. Aceasta din urmă a deschis, recent, o expoziţie personală, care s-ar traduce prin "Adevăr mincinos"...

"Clanul GAMBURD", astfel am denumit cu ani în urmă un articol despre cei trei artişti cu origini basarabene, despre care afirmam că sunt foarte legaţi, indisolubil, de locurile natale, de natura Moldovei, de oamenii şi specificul lor de muncă şi habitat. Expoziţia de la Ramat Gan va acoperi exact perioada devenirii şi a maturităţii lor plastice (1920-1950), a celor doi artişti ce nu mai sunt printre noi, Eugenia şi Moisei Gamburd, care prin lucrările lor au lăsat documente iconografice de prim rang, conservînd imaginea mozaicată a spaţiului interriveran, dintre Prut şi Nistru, a perioadei interbelică.

Eugenia Gamburd (născută Goldenberg) a fost între 1934-1936 discipola lui Jean A.Steriadi, la Academia de arte frumoase din Bucureşti, iar în 1938 - s-a căsătorit cu Moisei Gamburd. În 2007 a apărut monografia semnată de istoricul de artă Ludmila Toma, despre care am avut plăcerea să scriu o cronică. Era prima recuperare a unei artiste mai puţin cunoscute, dar care prin lucrările rămase arată un imens talent, o pagină serioasă a artei locale. Nu există încă o analiză serioasă despre cum depresia şi deznădejdea "noului regim socialist" i-a răpit pe cei doi artişti, lăsînd o fiică de 9 ani, care trebuia să mărturisească întregii lumi despre destinele lor mutilate, trunchiate!  

În anul 2009 cîteva lucrări ale lui Moisei Gamburd din colecţia Muzeului Naţional de artă al Moldovei, şi din cea a MNAR au figurat în expoziţia "Bessarabia Moia" (23 iunie-2 august), al cărei curator am fost, împreună cu doamna Ruxandra Garofeanu. 

Vreau să sper că această expoziţie, care urmează a se deschide, va constitui un moment epocal în calea înţelegerii profunde a locului pe care-l ocupă creaţia fiecăruia dintre cei doi, dar şi prin tragica lor trecere prin lume - în istoria artei româneşti şi universale, în general. 

Secvenţă din expoziţia a lui Miriam Gamburdexpo-Miriam--2014-copy.jpg

 

Bibliografie relevantă, disponibilă în limba română:

Ludmila Toma, Moisei Gamburd, Tel-Aviv-Chişinău, 1998;

Vladimir Bulat, Artă şi ideologie. De la realismul socialist la "noua sensibilitate": 1940-2000, ed. Cartier, Chişinău, 2000, pp. 14-18;

Vladimir Bulat, "Clanul Gamburd", ART-hoc, nr. 27-28, iarna 2003.

Ludmila Toma, Eugenia GamburdTel-Aviv-Chişinău, 2007;

Vladimir Bulat, O supriză pentru istoria artei, Contrafort, 2007.

Adrian Grauenfels, Moisei Gamburd - arta şi conştiinţa unui pictor moldovean.

"Bessarabia Moia" (catalog de expoziţie), Art Society, Bucureşti, 2009.

 

Foto: © Miriam Gamburd.Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Simeze
commenter cet article

commentaires