Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

11 avril 2012 3 11 /04 /avril /2012 15:47

Cu chiu cu vai, Centrul Vechi al Bucureştiului, devine frecventabil, tot mai aglomerat la finele săptămînii. Multe şi foarte multe localuri s-au deschis acolo, iar asta face ca perimetrul cuprins între Lipscani şi Splaiul Independenţei să devină atractiv şi pitoresc. Dar sunt încă multe de făcut, de îndreptat, de pus pe făgaşul cel bun...

De curînd, mai exact din luna decembrie, după ce s-a amenjat spaţiul dinspre Bd. I.C.Brătianu, denumit Piaţa Sfântului Anton, a fost repus pe locul vechi o cruce din marmoră, pe care stă gravat textul de mai jos, redactat în română (cu alfabetul chirilic, de tranziţie, sic!), şi în limba sârbă. Nu-mi amintesc să mai fi cetit şi altădată acest text, din simplul motiv că această cruce dispăruse, după ce o văzusem doar pe la începutul anilor 1990. Am stat şi l-am transcris în ziua de 23.12.2011, şi acum, pentru că se apropie evenimentul - marele incendiu de Învierea Domnului - invocat în această inscripţie comemorativă, produsă în acel an ceva mai devreme decît în acesta, îl ofer cu drag tuturor celor care citesc acest blog, în dar. 

La un simplu calcul reiese că de la tragicul eveniment, cînd a ars o bună bucată de Bucureşti, s-au împlinit 165 de ani! Aceasta este vîrsta modernităţii urbane a capitalei noastre, căci din acel moment s-a pus practic temelia noii vieţi şi înfăţişări a oraşului.

 

Într'acest loc s'au aflat zidită încă din vechime din leatul 1735 o biserică în numele Sf. K.Antonie. Dar că [în] leatul 1847 martie 23 întîmplîndu-să un groznic foc tocmai în ziua Sf. Paşti s-au mistuit şi din ea cu o parte din oraşu [din]care au scăpat numai o sfîntă icoană a Sf. Antonie, ce s' au mutat la Sf. G.G. Vechiu cu blagoslovenia Prea Sf. Pr. Mitropolit Neofit ca să [se] prăznuiască zioa Sfîntului în toţi anii, şi astăzi s'au ridicat acest monoment [sic] ca să fie spre pomenire prin strudania unui[a] Petre sin Iliciu din Sîrbia şi cu ajiutorul [de la biserica] Sf. G.G.Vechiu în zilele foştilor epitropi M.Petrovich Fistovţanu şi T.Rădescul - în locul sfîntului Prastol pentru ca să fie de apărare de orice necurăţie, şi va arde acolo o candelă în toate nopţile cu cheltuiala  [de la biserica] Sf. G.G.Vechiu, şi în toate lunile se va face sfeştanie precum [urmează]: preoţii de Sf. G.G.[Vechiu] vin o lună [iar] cei de Sf. Nicolae Şelari în alte luni, şi aşa va urma în veci spre veşnica pomenire .

Iar undeva pe grosimea pietrei din care a fost cioplită crucea, se desluşeşte acest text lapidar:

„  Acest monument [l-au cioplit?] Petru...zisu Petrovich, [la anul] 1867 . 

 

Şi se fac exact 145 de ani de la înălţarea acestui monument comemorativ.

Din păcate, însă, nu am văzut nicio candelă arzînd în acel loc...deşi recent Patriarhia Română semnala pe larg recuperarea trecutului istoric în acel loc.   

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires