Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

23 octobre 2014 4 23 /10 /octobre /2014 05:23

UTAG = Uniunea Teritorial-autonomă Găgăuzia sau Gagauzya.

 

ESTE un spaţiu geografic amplasat în sud-estul Basarabiei istorice. Acum este în componenţa Republicii Moldova, desprinsă formal de puterea de la Chişinău, pentru a se administra individual, cum se pricep mai bine găgăuzii. Au propriul "parlament", şi un başkan - lider politic şi administrativ. La turci başkan înseamnă primar. Găgăuzia este un spaţiu cu populaţie relativ compact găgăuză, dar sunt acolo şi moldoveni, bulgari, ucraineni ruşi ş.a.

 

Teritoriul este mărginit de Ucraina şi Moldova. Prin urmare, simpatiile lor, a găgăuzilor sunt incerte. Căci Rusia e statul care-i atrage, pe de o parte, şi Turcia, care oferă burse tinerilor, iar acest fapt poate să însemne şi o infuzie de islamizare, în condiţiile în care găgăuzii deşi sunt un popor turcic prin tradiţie, aici, în Basarabia au îmbrăţişat creştinismul răsăritean!

 

Acum fost cu foarte mulţi ani în urmă la Comrat - capitala oficială a enclavei etnice găgăuze. Eram prea fraged ca să fiu atunci atent la detalii şi specificităţi, dar îmi amintesc că oamenii de acolo vorbeau o limbă ciudată. Cineva din familia noastră - devenită prin alianţă - vorbeşte această limbă, fiind din satul Sadîc, vcare acum nici nu e în UTAG (circa 17 km. est de Comrat; pe atunci acolo se schimba autobuzul!). Nu am mai fost acolo de un sfert de veac. De aceea m-am bucurat nespus de reportajul fotografic al lui Petruţ Călinescu, care întregeşte imaginea unei lumi deloc schimbate de atunci. Dimpotrivă. Pare că acolo timpul s-a oprit în loc. Nu se urneşte, pentru că oamenii nu au un scop, un ţel, un program, şi nicio perpectivă viabilă!

 

Doar propagandă, manipulare, stagnare, diversiune...sărăcie.

 

E de remarcat, că această zonă este un minunat terroir pentru viţa de vie, unde se cultivă soiuri alese, dar vinificarea lasă încă mult de dorit. Totuşi, e de amintit de podgoriile de la Etulia, Başcalia, Farapontievca, Tomai ş.a. Poate că în viitor acesta va un domeniu din care va putea supravieţui onorabil populaţia din regiune?

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Radicalisme
commenter cet article

commentaires