Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

5 mars 2013 2 05 /03 /mars /2013 12:07

De regulă, sunt FOARTE rezervat faţă de ofertele industriei Entertainment-ului & globalizării vizuale!

 

Dar iată că sunt momente care mă conving, mai ales cele care au actori (citeşte: artişti) din Asia Centrală sau mai exact, din regiunile limitrofe Pamirului. Cum este, se pare, spectacolul pus la cale pentru ziua de 23 martie, la Sala Palatului, din Bucureşti. Evenimentul se numeşte The Masterpiece, şi aduce la Bucureşti două nume grele ale worldmusic-ului contemporan, cîntăreaţa de origine mongolă Uyanga (stabilită la Boston) şi violoncelista de origine chineză, Tina Guo (stabilită şi ea undeva în SUA).Vor avea alături şi în spate Orchestra Simfonică Bucureşti.

 

 

Trebuie să mărturisesc că niciunul din aceste două nume nu-mi era cunoscut, pînă am aflat despre acest proiect. Dar internetul mi-a lămurit nişte îndoieli, legate mai ales de Uyanga, pentru că mi-am dat seama că este vorba de persoane diferite, mongole desigur, care folosesc acest nume. De fapt, cea care vine la Bucureşti este mai ceva tînără decăt cealaltă, care este cîntăreaţă de operă, din cîte reiese din datele pe care am reuşit să le culeg.

 

Uyanga Boldbaatar, (Ella Ekko), este născută la Moscova, a crescut în Mongolia, apoi a emigrat cu părinţii în Elveţia, iar de acolo s-a stabilit în S.U.A. Acum este o muziciană solicitată pentru diverse proiecte, inclusiv de R&B. Ea este cea care va încînta inimile bucureştenilor... Este "prea candidă" ca să mă convingă cu vocea ei, cam falsă. Poate pe cei cu care cîntă...ea îi pliroforiseşte, în lipsă de ceva mai bun.

 

Preferinţa mea se îndeaptă însă spre cealaltă Uyanga - Ө.Уянга, care este solistă de operă, la Teatrul Naţional din Ulaanbaatar. Şi care de curînd a lansat un videoclip prin care arată cît e de spectaculară Mongolia, ţara sa natală. M-am bucurat să o descopăr în ipostaze lumeşti, dar şi pe scena operei, şi nu numai (alături de Shirmentuya, o altă voce autentică, mai "populară"). M-a încîntat şi calitatea excepţională a peisajelor mongole din clipul citat, iar filmările au aerul unui material turistic, asta-mi place cel mai puţin! Totuşi, peisajele şi apele sunt mirifice, dar şi caii, cerbii, iacii, mînzii...aş da o fugă pîn' acolo. Dar e la capătul lumii!

 

Din păcate, nu vine la Bucureşti această din urmă Uyanga! 

 


 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Agenda
commenter cet article

commentaires