
Asta este imaginea vetrei orașului Chișinău, schematic desenată la anul 1800, unde vedem practic neschimbată planimetria de astăzi. Se spune că la acea dată evreii erau cei care trăiau în case de zid, care dețineau dughene și practic întregul comerț al localității. Nu era propriu-spus un oraș, ci o aglomerare de case, bordeie, locașe eclesiastice. La acea dată exista mănăstirea Galata, cel mai probabil un metoc al Galatei ieșene. Vatra orașului se află pe această prețioasă hartă, și ea marchează izvorul de la care se și trage denumirea urbei. În chiar centrul ei, în coasta rîului Bâc, centru marcat printr-o formă rotunjită în partea de jos și decupată în cea superioară cu trei cerculețe în interior - e izvorul matricial, cișmeaua Chișna Nouă. În cazul Chișinăului nu avem de-a face cu prea multe date arheologice, mărturiile despre trecutul mai îndepărtat de secolele XVII-XVIII sunt îmbrăcate preponderent în descrieri literare și frugale mărturii iconografice (și acestea mai degrabă schematice și fanteziste...).
În vara acestui an în zona limitrofă bisericii Mazarachi și a intreprinderii de stat ”Spații verzi” s-au demarat lucrările pentru construirea unui imobil. Escavațiile au scos la iveală amprentele unui sit arheologic, cu numeroase hrube și pivnițe, clădite din cărămidă, prezumptiv din cel de-al XVIII-lea veac. Arheologul Ion Tentiuc susține că în curtea șantierului a văzut și descoperit numeroase vestigii umane, precum și ”o instalație, probabil, un apeduct din perioada premodernă”, acesta din urmă e și firesc să fi fost acolo, dată fiind sursa de apă aflată chiar în preajmă. Din imaginile furnizate de Jurnal TV se vede clar că e vorba de construcții impunătoare, ample, cu bolți solide. Evident că nu putem admite că erau niște beciuri pentru vinuri, ci subsolurile unor construcții fortificate, mult mai vechi decît momentul desenării hărții de la 1800, căci harta nu ne arată nimic de acest fel.
Acum problema care se pune este asta: cum un oraș atît de sărac în vestigii arheologice, cum e Chișinăul -- sărac pentru că pur și simplu nu au avut loc niciodată săpături arheologice organizate, profesionale, stratigrafice -- își poate permite în acest moment atât de lejer să ignore și să abandoneze ceea ce a ieșit acum la lumină? Asta este barbarie curată, nesimțire totală!
Indiferent de vechimea și valoarea sitului subteran de pe strada Pușkin din Chișinău, acesta trebuie urgent cercetat, catagrafiat, analizat și catalogat, evaluat istoric și planimetric. Șantierul trebuie oprit de urgență, și lăsați specialiștii să scoată date și probe cât mai relevante despre acest sit.
Voi încerca să aflu și eu cât mai multe, și voi scrie în continuare despre această minunată și măreață descoperire științifică!
Pe acest loc s-au descoperit vestigiile arheologice. În planul secund din dreapta -- biserica Mazarachi (1752).
Sursa imaginii aici.
Vera P. 05/01/2010 11:53
Vera P. 28/12/2009 16:01
Vladimir Bulat 09/12/2009 10:30
Vera P. 08/12/2009 14:49
Vladimir Bulat 08/12/2009 11:50