Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Ce strazi, ce chipuri de case...

Frontul acesta de case cu aspect cazon l-am descoperit pe strada Puskin, intr-un gang care corespunde curtii Primariei Chisinaului. Este pentru prima oara cand aflu aceste constructii, aproape impecabil conservate, care arata a fi de aproape un veac vechime. Cand ajung la Chisinau - fie si pentru doua zile - incerc sa vad cat mai multe lucruri! Am un presentiment lugubru ca voi veni la un moment dat, si nu voi mai recunoaste nimic din cele pe care le cunosc...Cu un ochi sferedelitor, atent, excesiv poate - poti descoperi inca lucruri inedite, cu aspect neasteptat. Ca de pilda aceasta "reclama" vizuala, pe care o gasesc sublima in simplitatea ei, cuceritoare. Pacat ca era sambata seara, ca altfel as fi gasit eu ceva care sa duc la reparat in acest atelier...numai sa vad cum e in interiorul acelui demisol.


E aproape ca o pictura pura, minimalista.  Nu m-am putut abtine sa las aparatul inchis! Chiar daca perimetrul vechi al Chisinaului "se primeneste", si nu neaparat pe un fagas prea bun, se mai pot observa mici "eclave" ale vechii urbe, neatinse nici de comunismul cel mai carbonizant. Ceea ce nu a reusit regimul instalat in URSS, izbuteste capitalismul prafos al RM. Si o face marlaneste, taios, nemilos. Aspectul strazilor devine tot mai dezolant, si tinde sa semene cu ulitele de altadata, cele care purtau memoria inca a Impreriului Tarist...
Vizitati Chisinaul, oameni buni, pana disiparea totala nu va deveni o realitate cruda! 
Ma bucur ca Moara Rosie mai sta in picioare, desi o constructie hidoasa, fara nicio forma recognoscibila a aparut deja in coasta ei, care-si asteapta finalizarea. Cand brava arhitectura contemporana va "incadra" precum o imensa rama vechiul monument, acesta va putea sa se lase linistit, rapus, ascultator - la picioarele ei...I se va supune si va adormi. Chipul Morii Rosii a reverberat in noi...  
Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article
V
Interesant ce expui tu, Klaus! Si chiar pot sa-ti dau dreptate: prin decimarea elitelor poporul nu mai este la fel. El este supus foarte usor schimbarilor, desi se crede ca tocmai acesta este atins de permanenta conservatorismului. Exista mai multe feluri de basarabeni, de acord, dar mereu elita era cea care a modelat felul de a fi al celorlalti! Trebuie insa sa facem deosebirea intre cultura si civilizatie, intre psihologie si biologie. Supravietuirea, da - tine de biologie, iar insemnele culturale sunt cele care ne deosebesc de altii. Noi, prin ce ne deosebim?
Répondre
K
E discutabila afirmatia ca am supravietuit. Pe de o parte, noi, viii de azi nu am fost martorii nici unui mare cataclism social. Pe de alta parte, noi, ca popor, locuitorii Basarabiei, suntem intr-atat de diferiti de la o suta de ani la alta, incat supravietuirea poate fi acceptata doar ca o metafora. Basarabia sfarsitul secolului XIX, in care erau doua licee de baieti si unul de fete - si ce licee! - cladirea Muzeului de Istorie!, in care s-a construit tot ce mai este admirat acum in Chisinau nu a supravietuit. Ea nu poate fi comparata cu Basarabia de acum. Nu exista nici o legatura istorica intre cele doua. Nici basarabie, ca concept nu mai exista, fara rama cronologica. Cate din familiile mari ale acelei Basarabii s-au pastrat? Bessarabia a a murit si s-a reinventat in 1918 si s-a numit Basarabia. A murit si s-a reinventat in 1944 si s-a numit RSSM, a murit si se reinventeaza din 1992 cu numle Republica Moldova. In fiecare din aceste transformari societatea basarabeana si-a pierdut elita. Fie prin emigrari nevoite, fie prin masacre.Da, se poate spune ca am supravietuit - ca specie. Adica oamenii vii au ramas tot timpul. Ca societate am murit de multe ori. Lipsa de continuitate din aceste rupturi ne costa decade de barbarie la fiecare trecere.Si cine stie cum arata fiecare din noi, daca societatile care ne-au precedat se realizau pana acum.
Répondre
F
da, avem probleme cu identificarea, da, suntem mandri si prosti - dar am supravetuit celor mai mari dezastre sociale din ultimele doua veacuri! Oare sa nu fie acesta un miracol, ca nu am fost lasati pieirii complete, uciderii definitive?! poate ca asta trebuie sa fie inca nivelul discutiei... 
Répondre
A
Da, suntem o natiune de risipitori! De fapt, RISIPITORI. Si asta in situatia in care soarta nu a prea fost ingaduitoare aproape niciodata cu noi...pe cat ne-au praduit altii din putinul ce ni-l dadea Dumnezeu, pe atat cele ramase le lasam la voia intamplarii. Chisinaul arata acum ca un oras fara trecut, dar nii viitorul lui nu pare prea luminos...Ciudat ca mai exista rezervatii in care vechile arhitecturi raman neatinse. Dar pana cand?
Répondre
K
Spunea cineva ca Basarabia are un pamant prea fertil ca sa poata pastra monumentele erheologice. La fel poate si oamenii isi mananca istoria si o prefac in humus consumabil. M-a socheaza cand vad cat de putine lucruri se transmit din generatie in generatie la moldoveni. Cand mor parintii lucrurile se vand prin sat, casa se vinde sau reconstruieste. Raman doar mormintele care vor fi ingrijite maximum 3 generatii.
Répondre