In Muntenegru exista un oras foarte vechi, atestat in secolul al IX, si ridicat pe vremea lui Constantin Porphyrogenetul (secX). Se numeste
Stari Bari, Barul Vechi, caci cel nou este un tipic oras socialist, cu iesire la Adriatica, dar nu mai putin posac si neatragator. Acum, cel stravechi, este muzeu (intrarea este 1 euro!), cu ziduri de incinta impresionante, cu numeroase ruine de biserici, case si bai; pietre, pietre, pietre, de nu mai stii ce e butaforie, si ce vestigiu de vechi zidiri...Ce este la poalele acestui fost oras impresioneaza poate si mai mult, casele de final de secol XIX-inceput de XX, cafenelele colorate, terasele cochete si simple, dar primitoare, piata cu legume si multiple obiecte facute de cei din zona (cergi, incaltari de piele, multiple tinichele, vase de metal...). Am luat si noi de acolo niste sandale romane.

Asa arata fatadele caselor din preajma zidurilor de incinta a vechii cetati care au, toate, la parter cafenele, restaurante, crame.

Huliganii din localitate tocmai isi scriau numele pe niste ziduri parasite, iar ce mi-a atras atentia era ca unul din ei tocmai ortografia numele "Karanfil" - raspandit si in Basarabia!

Cam asa arata ruinele din vechea cetate, e ceea ce poate fi vazut si analizat
intramuros. Cred ca majoritatea constructiilor care pot fi admirate acolo au fost recuperate prin metoda anastilozei. Cam peste tot in spatiul sarbesc adaogirile pastreaza "martori", linia de confluenta este foarte vizibila, tocmai pentru a nu se crea confuzie.

Si la Stari Bar se observa numeroase vestigii turcesti, mai ales geamii si cismele...Cuceririle otomane au ajuns si la Adriatica!