Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

"Scurte reguli pentru o viata cucernica" (3)

Arhiepiscopul Platon al Kostromei şi Galiciei (1809-1877):

" La vremea cinei aminteşte-ţi despre seara cea din urmă a lui Iisus Hristos, rugându-L să te învredinicească şi pe tine de cina cerească. Înainte de culcare cercetează conştiinţa ta, cere lumină spre aţi recunoaşte păcatele, meditează asupra lor, iertare cere pentru acestea, promite să nu le repeţi, determinând cu fermitate şi exactitate natura păcatului, şi felul în care gândeşti să te îndrepţi. Oferă-te apoi Domnului, de ca şi cum în noaptea aceasta trebuie să i Te înfăţişezi; încredinţează-te Maicii Domnului, Îngerului-Păzitor, Sfăntului numele căruia îl porţi. Închipuieşte patul tău ca pe un mormânt al tău, iar plapuma, ca pe un linţoliu. Făcându-ţi închinarea şi sărutând crucea ce-o porţi la piept, să adormi sub paza Păstorului lui Israel. Dacă nu poţi adormi sau vrei să veghezi în timpul nopţii, ia aminte la acest cuvânt: "iar la miezul nopţii s-a făcut strigare: Iată, Mirele vine!" [Matei,25.6]; sau meditează la acea ultimă noapte în care Isus S-a rugat Tatălui cu lacrimi de sânge; roagă-te pentru cei care în noaptea aceasta suferă sau se chinuie în pragul morţii, pentru cei adormiţi sau chinuiţi (страждущиe), şi roagă-Te Domnului să nu te acopere bezna cea veşnică. În puterea nopţii părăseşte patul tău, şi adu rugăciuni cât puterile te vor ţine.

Când eşti în mrejele bolii puneţi nădejdea în Domnul şi aminteşte-ţi adesea, cu meditaţii asupra lor, de suferinţele şi moartea lui Iisus Hristos, pentru a te întări în duh în mijlocul acestor manifestări ale bolii. Neîncetat să te rogi, cu rugăcini pe care le ştii, ca Domnul să te dezlege de păcate şi să-ţi dea răbdare la vremea beteşugului. Abţine-te pe cât poţi de la cârteli şi indispoziţii, atât de prezente la ceasul vătămării. Domnul nostru Iisus Hristos a suportat pentru mântuirea noastră atâtea boli şi pătimiri, iar noi ce-am făptuit sau îndurat pentru propria salvare?

Cât poţi de des să mergi la biserică la Sfintele slujbe, cu osebire să te afli mai frecvent la Liturghie. Duminicile şi sărbătorile să le închini faptelor blagocestiei ; aflat în lăcaşul sfânt ţine minte mereu că te afli în preajma Domnului, a Îngerilor şi a tuturor Sfinţilor; restul timpului după Liturghie să îl petreci în lectura cărţilor duhovniceşti, a faptei bune şi a iubirii. Ziua de naştere şi a Îngerului tău cu anume grijă să le cinsteşti. În fiece an şi lună de lună să-ţi faci examenul de conştiinţă. Mărturiseşte-te şi ia parte Sfîntele Taine cât mai frecvent cu putinţă. De Sfintele Taine să te apropii întotdeauna cu suflet curat, cu foame sinceră, cu străpungere de inimă, cu supuşenie, cu smerenie, cu iubire şi cu speranţă. Mai des să cugeţi la pătimirile şi moartea lui Iisus Hristos, implorându-L pe El ca să te acopere cu mantia virtuţilor Sale, ferindu-te de păcate, şi să te primească în împărăţia Sa. Numele lui Hristos să-l ai mereu în gând, pe buze şi în inimă. Mai des să cugeţi la dragostea neţărmurită faţă de tine a Domnului Dumnezeu, Celui în Treime închinat şi slăvit, pentru ca şi tu însuţi să te învredniceşti din toată inima a-L iubi, din tot sufletul tău şi cu puterile tale toate. Făptuind acestea, vei duce o viaţă paşnică pe acest pământ, şi una cuvioasă în ceruri, în veacul veacurilor. Fie harul Domnului nostru Iisus Hristos cu tine. Amin.             

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article
V
Perfect de acord: Iisus Hristos este dreapta scriere în limba română, în alte limbi se acceptă şi cu un singur "i", de pildă la ruşi şi sârbi. La noi însă ortografierea asta sminteşte. Mulţumesc pt. semnalare. Am corectat!
Répondre
O
Minunat si folositor citat! Numele Mântuitorului se scrie cu 2 "i": Iisus Hristos.
Répondre
I
Superb citatul. Si blogul lafel. Imi place.
Répondre