Par Vladimir Bulat
După numeroase descrieri și relatări care se constituie în ceea ce-mi place să numesc ”ciclul kîrgîz”, a venit vremea să evoc un produs alimentar care mi-a marcat olfactiv șederea în Bișkek. Este vorba de lipia coaptă în cuptor de lut (în kîrgîză: Танды́р нан, în rusă: тандырная лепёшка ). Este o pîine rotundă din grîu, plată, coaptă la jar; e lipită în partea interioară a unui cuptor de pămînt, în interiorul căruia se încing cărbuni, și a căror incadescență mocnită este folosită ore în șir. Lipia are în centru un motiv solar, iar pe margini și nu doar - se presară diverse semințe: chimen negru (în kîrgîză: сейдана), in, mac, susan etc.
În Bișkek am atestat numeroase cuptoare de acest fel, unde pentru o sumă modică (mai ieftină decît o franzelă banală, de-a noastră!) puteai mînca o minunăție de pîine, adevărată, ancestrală, care-și dăruia oricui, cu plinătate, gustul său fierbinte, irepetabil.
Ultima (de fapt, două) dintre acestea a ajuns la București. În chip de coincidență, cuptorul de la care cumpăram cel mai frecvent aceste lipii se afla pe strada Kiev (între str. Umetaliev și str. Taras Șevcenko).
Există posibilitatea de a cumpăra aceste lipii și în piețe sau chiar la supermarket. Dar, desigur, am preferat să le iau direct de la cuptor, fierbinți, aburind de arome și cu luciu diamantin.
Astfel se prezintă tarabele cu un sortiment larg de lipii, la Piața Oș (Ошский рынок) - una din cele mai mari și pitorești ale orașului Bișkek.
Credit foto: © vladimir bulat, aprilie, 2013.
Eclipse Next 2019 - Hébergé par Overblog