Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

25 février 2015 3 25 /02 /février /2015 11:07
Țara arde, și țața-și piaptănă chelia...

Întradevăr, Chișinăul de astăzi arată cumplit, jalnic și mutilat, ca după bombardamentul din perioada operațiunii militare Iași-Chișinău, din al doilea război mondial, și parcă nu s-a reabilitat de atunci! De ce este așa?

De ce artera principală a urbei, Bulevardul Ștefan cel mare și Sfânt, este schimosită complet, cu asfaltul trotuarelor precum un cofrag de ouă, cu carosabilul ridat, spart, și cu o iluminare mai mult decît aproximativă? Aproape nicăieri în centru nu se mătură nici nu se repară străzile, trotuarele, spațiile verzi...

În acest răstimp, primăria Capitalei intenționează să repare/restaureze capela din cimitirul evreiesc, și a demarat deja lucrările pentru refacerea Scării Cascadelor din parcul ”Valea Morilor”, sau finanțează reabilitarea podului suspendat din parcul ”La izvor”... În același timp, se pare că nu e departe vremea și se va autoriza demolarea fostei cafenele Guguță, și construirea pe locul ei a unui complex hotelier și de agrement cu 16-18 etaje, în chiar aria parcului istoric, ”Grădina Publică Ștefan cel mare și Sfânt”.

Cum se pot explica astfel de...inadecvări, cum a ajuns Chișinăul să aibă parte de astfel de anomalii și disfuncționalități? Cred că ar fi mai multe cauze.

Prima ar fi deprofesionalizarea administrației, care este un fenomen quasi-general, cînd oricine se poate da cu părerea despre orice, oricînd, în orice poziție sau funcție s-ar afla. Apoi, politizarea oricărui act de decizie publică. Aici ai mîinile legate. Vine mai departe, slaba reacție a organizațiilor și serviciilor abilitate să vegheze bunul mers al vieții și interacțiunilor publice (justiție, protecția consumatorului, etc.). Lipsa consultărilor și a dialogului cu persoanele care posedă o experiență în analiza și funcționarea orașului (urbaniști, arhitecți, juriști, istorici de artă, speciliști în fonduri structurale etc.). În cele din urmă, cred, este de vină și societatea civilă, care nu participă la actul guvernării, administrării și gestionării chestiunilor publice. Reacțiile cetățenilor sunt rare, anemice, apatice. Doar cîteva mici organizații acționează mereu prompt, eficient, în deplina cunoaștere a formularisticii birocratice, și a procedurilor legale. Dar unde este restul cetățenilor?

Deloc neimportant e de consemnat și faptul că, deși s-a tot vorbit despre și aprobat Planul Urbanistic General de dezvoltare a Chișinăului, detaliile de implementare ale acestuia, parcă s-au risipit ca mărgelele pe sub mesele și printre pantofii scumpi ai demnitarilor aleși ai primăriei Chișinăului! De pildă, conform acestui plan, fosta cafenea Guguță s-ar încadra în categoria de zonă patrimonială, mai exact - în Zona de rezervație patrimonială, cuprinsă între str. Vasile Alexandri și Sfatul Țării. Ei bine, iată ce stipulează acest PUG, pentru arealul amintit: ”zona cu intervenții strict reglamentate pentru fiecare cartier aparte în confomitate cu regulamentul local şi studiile arhitectural‐urbanistice speciale privind restructurarea mediului urban format”. Cum se poate îngădui deci, ca în anume acest areal să se înfigă un colos de beton cu 18 nivele? Și mai presus de orice, într-un parc public, cel mai important al orașului, și cel mai vechi din Republica Moldova?

Sper că oricîte presiuni și șantaje s-ar aplica, de aici încolo, din partea celor direct interesați (dezvolatori, proprietari, mafioți etc.), nevolnicia din Zona de rezervație patrimonială trebuie să înceteze. O dată și pentru totdeauna, pentru că nu este prima oară cînd ”Grădina Publică Ștefan cel mare și Sfânt” este supusă trunchierilor. Din fericire, doar tentativelor! Să nu fie! Și nu numai de acolo să dispară astfel de pretenții și ilegalități, ci din întregul oraș.

Dacă dorim să trăim într-o urbe cu pretenții europene, cum a fost cîndva, și se dorește, s-ar impune în primul rînd o respectare strictă a legislației (indiferent de cine ești, și cîți bani ai în conturi), iar mai apoi, cred, o blajină și o respectuoasă conviețuire a concitadinilor se va impune de la sine.

sursa foto: https://chisineu.wordpress.com/

Partager cet article
Repost0

commentaires

V
iată ce am comentat pe pagina Ziarului de Gardă, unde a apărut acest articol:<br /> <br /> http://www.zdg.md/stiri/stiri-sociale/dezbateri-publice-pentru-hotelul-lui-plahotniuc-din-gradina-publica-stefan-cel-mare/comment-page-1#comment-1220114<br /> <br /> ”Fraților, Europa nu înseamnă doar blocuri de beton, sticlă și polistiren, ci mai înseamnă identitate, parcilaritate, stil. Da, Chișinăului îi stă bine cu case în paragină, cu fațade scorojite, cu umbre ale trecutului peste tot, cel puțin în centrul istoric, atît cît s-a mai păstrat! Amsterdamul nu are case mai vechi ca ale noastre, doar că ei le-au restaurat, le-au refăcut, le-au dat un aer arhaic, dar de muzeu...Noi, vrem ca în Europa, dar nu împărtășim valorile acelei părți a lumii, pentru că noi avem morbul demolărilor, înnoirilor cu orice preț, a ”evroremontului” inventat de ruși, de fapt...unde ați văzut mai la est de Budapesta un astfel de fenomen?<br /> <br /> Grădina Publică este un monument al naturii și o oază a acestui trecut de care pomeneam, acesta trebuie să rămînă intact, fără intervenții penibile, pe măsura acelora pe care le propune fără pic de rușine firma „Finpar Invest”, indiferent cui aparține aceasta! Societatea de consum nu trebuie să-și facă loc în inima urbei, ci dincolo de raza istorică a acesteia. La Muncești, Otovasca sau la Bariera Sculeni - nu ar fi niște locuri mai potrivite? Acolo, unde orașul începe (sau se termină), tot ce e nou, modern și strălucitor și-ar găsi locurile cele mai potrivite...<br /> <br /> Jos mîinile de pe orașul nostru! Chișinăul nu este proprietatea unora a doara, ci mai ales a tuturor cetățenilor, a concitadinilor, a celor care mai vor să aibă locuri de odihnă, de întîlnire, de primenire sufletească, de loisir și plimbări pedestre”.
Répondre
H
numarul contestatarilor acestui odios proiect creste:<br /> <br /> http://independent.md/ecopro-nu-hotelului-lui-plahotniuc-gradina-publica-stefan-cel-mare/#.VP9P-9KUfRZ
U
IMG_0221<br /> Cafeneaua Guguță și ”consultările publice” de mîntuială<br /> <br /> http://victorchironda.eu/2015/02/27/cafeneaua-guguta-si-consultarile-publice-de-mintuiala-2/
H
iata ce mai scrie presa de la Chisinau, referitor la acest subiect fierbinte:<br /> http://www.timpul.md/articol/soarta-cafenelei-gugua-hotel-sau-nu-69860.html<br /> Interesante si fotografiile istorice!
Répondre
V
Dragule, lucrurile sunt tot mai grave pe zi ce trece!<br /> Iar ideea măreață, de patrimoniul cultural - atît de bine și pertinent teoretizată de Francois Choay - devine treptat un strict concept istoric, de arhivă. <br /> Cine mai ține cont de legislație în acest domeniu? NIMENI! Orice e cu putință, dacă ai bani, putere, influență, dacă ai miniștri promovați de averile tale, dacă ai prim-miniștri scoși din mînecă, cum e cazul Moldovei (da, anume Chiril Gaburici e unul dintre aceștia)! Nu vreau să insinuez nimic, dimpotrivă, o spun pe față: nimic nu mai contează în fața banilor, ingerințelor politice, a poftei nestăvilite de avere, lux, properitate...<br /> Să-i sature odată, Dumnezeu, pe toți aceștia!!!
Répondre
C
Draga Vlad, chiar ieri am constatat starea grozava in care se afla periferiile Bucurestiului - poti filma aolo orice film suprarealist fara niciun retus: de la oameni pana la caini totul pare inviat/zombificat,cumva,din bolgiile dantesti. Si,din pacate,mi-am reconfirmat doua, ba chiar trei lucruri:ca ideea de a functionaliza orasul este de fapt o umbrela in spatele careia toti cei implicati in domeniu se ascund; inspectoratul ala de stat in constructii e cea mai teribila minciuna si furaciune a societatii bucurestene - de cand exista el, nu a daramat nici macar un etaj din miile de constructii ilegale,deci de ce au fost platiti gras toti impotentii aia? si 3, cel mai grav - NIMENI NU ARE NICIO IDEE DESPRE CUM SE VA DEZVOLTA BUCURESTIUL. Parca sunt cu totii cazuti intr-un fel de amorteala/prostratie, se uita la oras si vad cum se darama si isi lipesc si mai tare mainile una de alta,nu cumva sa le vina vreo idee sa treaca la treaba.De ce spun toate astea? Pentru ca sunt convins ca functioneaza &quot;cu asupra de masura&quot;si in cazul Chisinaului. Si MUUUUUUUULT mai grav e ca toata presa tace,ca si cum si-ar molfai in pace coltucul de paine cu care a fost cumparata...
Répondre