Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

15 octobre 2008 3 15 /10 /octobre /2008 22:18

In Istanbul, in cartierul Fatih, pe strada Fazilet, se conserva un vestigiu arhitectural inclus pe lista UNESCO: Biserica manastirii Pantocrator. Recomand cu caldura filmulețul care desi este comentat in limba turca, este foarte instructiv si bine facut, ne arata monumentul pastrat din epoca bizantinilor, transformat azi in Zeyrek Camii. Iar constructiile din preajma acestui monument pot face obiectul unui studiu sociologic si istoric asupra habitatului in secolul XXI. "Ciudatenia" acestora este descumpanitoare. Dezarmanta. Caci ele nu par avea modele, scheme planimetrice, ci cresc si "expandeaza" din ele insele, dupa bunul plac al unui geniu constructor, arhitect, inginer...vizionar.   
Aici totul este aproximativ, fluctuant, evaziv, prezumtiv. Exista totusi sugestia zidului, a ferestrelor, a fatadelor, acoperisurilor. In acest context prejudecatile, dar si certitudinile se spulbera. Trebuie sa taca. Nu isi au locul, caci habitatul este reinventat, poate chiar si ideea de confort este alta. Dar ce este limpede si indiscutabil - lumina este naturala, chiar daca "filtrata" de cioburi de sticla, draperii anapoda, folii de plastic. Perceptia trebuie si ea reinventata, sau - si mai simplu - resetata. Caci cea habituala nu mai foloseste la nimic!    Lectura acestor imagini este neputincioasa si aleatorie. Poate ca alticineva este mai capabil sa dea o descriere acestor receptacole, apoteotice, umane?
Vedere a bisericii dinspre sud, e zidul de-a lungul caruia se joaca, de regula, fotbal. Se poate vedea acest lucru si din filmuletul recomandat. Cand am ajuns eu acolo - se intampla acelasi lucru. Un grup de adolescenti turci bateau mingea la poalele stravechiului monument. In definitiv, viata curge.

Pantha Rei.

Dixit.

Foto: Vladimir Bulat

Partager cet article
Repost0

commentaires

G
Interesant...ti-am scanat blogul cu Pantocratorul...
Répondre
V
Da, dupa aceasta calatorie am formulat urmatoarea concluzie (trista!): toate bisericile transformate in moschei arata foarte rau (in frunte cu Aya Sophia!), sunt paraginite, murdare, spoliate, neprietenoase; in timp ce locasele islamice concepute dintru inceput ca moschei sunt impresionante, maiestuoase, sobre. M-am gandit ca poate acestea din urma imita (?) maretia bisericilor crstine a inceputurilor! E de meditat asupra acestor metamorfoze. Singura biserica, vazuta personal, in care functioneaza azi o moschee, restaurata recent este Kucuk Aya Sophia (admirabil scosa la lumina intre 2002-2006).  
Répondre
M
Jalnica e soarta monumentelor bizantine in sanul contemporaneitatii turce! E ca si cum ai incerca sa transformi o masina de lux intr-un tractor pentru arat.
Répondre
T
Excelenta punere in pagina, departe de carti postale, de albume viu colorate, de istorioare despre glamourul stambuliot. Asta este o realitate care trebuie inteleasa, analizata, si nu bagatelizata.Totul curge, dar pietrele raman. Chiar daca Islamul nu pune mare pret pe vestigiile bizantine, va veni vremea cand de buna lor conservare va depinde accederea Turciei in UE. Atunci va veni momentul trezirii.E minunat ca existea si alte puncte de vedere asupra Istanbului, nu doar cel cu Marele bazar, Turnul Galata, Bosforus etc.
Répondre