Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

13 septembre 2006 3 13 /09 /septembre /2006 11:33

Revin, după o vacanta de aproape 2 saptamani la Chisinau. Am nimerit in chiar epicentrul propagandei neo-comuniste conduse de tovarasul presedinte Vladimir Voroni si clica lui. Pentru sarbatorirea Zilei Republicii orasul fusese "pavoazat" si "sulemenit" cu panouri si bannere cu propaganda statala si exhibare "moldovenista". Dar "moldovenismul" nu urmareste conservarea romanitatii de acolo, sa ne intelegem, ci din contra - expurgarea ei! Limba romana a ramas o cenusareasa in spatiul in care s-au nascut mari patrioti romani aidoma unor: Constantin Stere, Leon A.Casso, Onisifor Ghibu, Vasile Stroescu, Sergiu Grossu, Paul Goma, Pan Halippa s.m.a.

Iata cum arata azi strazile acestui oras in toamna anului 2006:  

Panou pe Bulevardul Independentei, din cartierul Botanica.

Sireaca limba romana! Cita gramatica stiu cei de la Primarie si Pretura? Se vede cu limpezime din aceasta fotografie...

Dar evenimentul anului la Chisinau l-a constituit redeschiderea cu imens fast si pompa imperial-stalinista a Memorialului ETERNITATE la 24 august. In vremea comunismului la data asta se sarbatorea eliberarea Chisinaului de hoardele fasciste.  Acum acest loc a fost extins, modernizat, investit cu semnificatii infinit mai mari decit le-a avut inainte. Practic, Memorial a inglobat si Cimitirul Central, l-a "imbratisat"! Au acum ambele o portiune de gard comun, in forma de imens L. Plus de asta au aparut citeva elemente noi in interiorul Memorialului: Stalpul eroilor moldoveni, Clopotnita Memoriei, "Mauzoleul" cu aparate de aer conditionat (la ce va folosi acest edificiu, daca nu pentru inhumarea moastelor pestilentioase ale comunismului???), Crucea memoriei, ridicata de biserica catolica din Moldova s.a. Cea ortodoxa cum a marcat memoria mortilor acestui neam? Iar intregul complex s-a imprejmuit de un gard de fier cu stilpi cu piatra de Cosauti...

Elementul central al Memorialului, "Pustile" de marmora cu focul vesnic...

Asta este Clopotinita Memoriei...Am incercat sa pastrez o clipa de reculegere pentru nesansa acestui meleag...ramas pe mainile unor satrapi si despoti locali!

Dar in jurul Memorialului se intinde memoria orasului bolnav si saracit, case darapanate si camine de stundenti care nu au mai fost renovate din anii'50. Unele au fost pur si simplu acoperite de panouri propagandistice... 

Si ca batjocura sa fie completa si confuzia nemarginita, tot la Botanica, s-a instalat Columna lui Traian, in miniatura se intelege, dar nu mai putin ridicola prin amplasarea drapelului RM de-asupra coloanei...Nu se poate spune ca e o copie, ci doar o replica jalnica, care nu respecta nici proportiile, nici forma, nici componentele plastice. Si asta in timp ce replica dupa Lupoaica de la Roma fusese demontata cu mai bine de un an in urma, ca urmare a furiei lui Voronin: "Cat o sa mai stea catzeau asta aishi?"

Dar oricat de "savuros" si profitabil ar fi pentru unii despotismul moldovenesc si neo-stalinismul, anticomunismul este la fel de prezent, pregatindu-le funeralii cit mai grabnice...si ireversibile.

Flayer cu inscriptia UNITE AGAINST COMMUNISM !

Partager cet article

Repost0

commentaires

adrian 01/01/2007 19:46

Excelent site-ul: de la nume la continut. Este un cosmar ce se intampla acolo, in timp ce Europa "valseaza". Este o adevarata lectie de sado-masochism sa citesti raul subtil, ce l-a inlocuit pe cel absolut, din perioada sovietica, ce se petrece de 17 ani in aceasta Basarabie vesnic insangerata. In pofida varietatii etnolingvistice de acolo, care ar fi trebuit sa constituie un extraordinar avantaj, o "deschidere", cum e la moda acum, spre varietatea lumii, se intampla ceva contra naturii, a evidentei si bunului simt. "Numai biet roman, saracul, indarat tot da ca racul" este premonitia eminesciana teribila ca un destin ce nu se mai sfarseste.  Oricum, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, poate ca si Romania va constitui acea forta, chiar daca nu de talia fostei RFG, de atragere in matca a "copilului ratacit", care este biata Basarabie. Oricum, macar ultima fotografie, in care apareti reflectati intru-un prezent intepenit in trecut, are o valoare simbolica, datatoare de speranta.
 

Florin Braghis 16/09/2006 15:34

Salut,
 
Ce ar fi sa facem un videocast (reportaj) in legatura cu tot bredul asta cu transnistria si sa-l punem pe libertv?
Azi am pus un documentar despre votul parlamentar din Moldova din 2005. Putem sa facem o rubrica permanenta despre situatia din Moldova online si sa lasam informatia sa circule.
 
www.libertv.ro
 
Hai,
Florin

Adrian Pora 15/09/2006 14:03


Salutari Vladimire,
 
este ceva de genul:
"suprarealismul se mai poate renaste si acum"
Efectiv este dezgustator si retardant. Acest Voronin este o plaga, iar masa de oameni care au votat pentru el...
 
Ce se petrece acolo incepe sa apara ca un soi de caricatura a realitatii, ca o imensa comenie pusa in scena la scara nationala.
Dar sunt rusii la mijloc si totul se explica si devina "firesc".
 
Salutari,
 
Adrian

Raluca Demetrescu 15/09/2006 14:01

 
Sunt trista si eu pentru aceste mizerii.Am si eu iubire mostenita de la ai mei pentru Basarabia, cuvant cu 4 A asa cum ii spunea Eminescu. E trist, trist, trist. Mama mea e nascuta in Cadrilater unde au avut 100 de hecatre de pamant. Dar mai rau decat Basarabia Cadrilaterul nu va mai fi niciodata a Romaniei, pe cand despre Basarabia mai sunt sperante. Doamne ajuta!

Dana Altman 15/09/2006 13:56

 
Ce festivitate stalinista... Ceva de groaza. Mi-a placut la nebunie ultima poza, cu reflectzia voastra.