Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

4 octobre 2006 3 04 /10 /octobre /2006 09:17

" Cand Basarabia isi spune Republica Moldova, este un nonsens. Ginditi-va la o tarisoara care s-ar numi astazi Italia de Sud. Tot un nonsens: sa spui limba moldoveneasca, atunci cind ea e limba romana. Eu cred ca nu e o proba de nationalism sa nu suporti astfel de imposturi istorice. Intr-o tara ocupata de straini nationalismul nu mai are conotatie peirotiva.

Julien-Jacques Julliard, scriitor francez, care scrie la cel mai bun saptamanal de stinga parizian, spune ca relatia cu nationalismul este exact cu e cea cu colesterolul, adica este cel bun si cel rau. Daca esti ocupat, trebuie sa ai sentimentul nationalsimului cel bun.

Si mai e un lucru de punctat. Intre pacatele cele mai mari ale political correctness este nu numai multiculturalismul impotriva caruia Allan Bloom a scris pagini remarcabile de ironie muscatoare, ci si faptul ca drepturile omului nu mai sint aplicate individual, ci doar comunitatilor si intre aceste comunitati - minoritatilor. Adica, daca esti minoritar, ai toate drepturile, daca esti majoritar, n-ai nici unul. Ori, acestea sint aberatii, pentru ca democratia este a majoritatii si pe baza ei se fac si alegerile, cu obligatia ca aceste majoritati sa sigure drepturile minoritatilor. Ori, exact acest fenomen se aplica actualmente in Basarabia: minotitatile (rusii, gagauzii etc.) au toate drepturile, iar populatia bastinasa - nici unul! "

SURSA: Lucretia Barladeanu, Dialoguri parisiene. Editura ARC, Chisinau, 2005, pp. 15-16.

***************************************************************************************************************** 

Partager cet article
Repost0

commentaires