Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

12 juin 2012 2 12 /06 /juin /2012 14:55

afis_konvert.jpg

Acest film de scurt metraj este dedicat scriitorului şi publicistului Evgheni Petrov (1903-1942), coatorul lui Ilya Ilf în scrierea capodoperelor "Viţelul de aur", "12 scaune" şi "America fără etaje". Rolul lui Evgheni îl joacă minunatul Kevin Spacey.

 

Povestea e aşa: Evgheni Petrov avea pasiunea de a-şi adresa sieşi scrisori! Le scria, apoi studia harta lumii, inventa un oraş, o stradă, şi desigur un destinatar. Plicul astfel expediat se plimba prin lume, căuta adresa inexistentă, şi revenea la cel care l-a trimis...dar revenea cu sumedenie de timbre noi, francate, diverse ştampile, menţini despre inexistenţa adresantului etc. Pasiunea a căpătat proporţii inimaginabile, iar numărul plicurilor creştea. Într-o zi însă, Petrov a primit răspuns de la un interlocutor imaginat de el, din Noua Zeelandă, împreună cu o fotografie, în care el, Petrov apărea fotografiat alături de necunoscutul, Meryl, căruia i-a adresat cu luni în urmă scrisoarea... Desigur, faptul a fost şocant, pentru că pe spatele fotografiei era menţionată o dată (9 octombrie 1938) la care scriitorul se aflase într-o stare foarte gravă în spital, se spune chiar în comă - şi deci nici vorbă nu putea să fi fost plecat pe undeva în acea zi, decît poate...pe lumea cealaltă! Petrov i-a răspuns adresantului că totul este o glumă, că el nu a fost niciodată în Noua Zeelandă. Cu atît mai puţin în acea zi...

 

Între timp începuse războiul, şi Petrov s-a înrolat pe front. În anul 1942 avionul în care era scriitorul a dispărut în timpul unei confruntări, cel mai probabil a fost zdrobit de aviaţia inamică. În aceeaşi zi în care soţia primea vestea dispariţiei scriitorului, sosea din Noua Zeelandă o nouă scrisoare, în care Meryl se arăta îngrijorat de soarta lui Evgheni, şi îi amintea acestuia că el însuşi i-a spus că nu va muri de răceală, scăldîndu-se în apa îngheţată, ci într-o catastrofă aviatică. Deci, să evite să mai zboare cu avionul.

 

Istoria este cu adevărat incredibilă, dar se pare că exact aşa s-au petrecut lucrurile! Scurt-metrajul însă schimonoseşte puţin datele reale, şi proiectează povestea în anul 1985, în URSS, unde un casnic ciudat scrie scrisori imaginare, iar un ofiţer al KGB-ului vine să-l salte, să-l ducă la Moscova. Avionul cu care-l transportă, se prăbuşeşte. O poveste cu multe necunoscute este banalizată şi se salveză doar prin jocul celor 4 actori absolut minunaţi!

 

Filmul Envelope (regizor: Alexey Nuzhny) poate fi văzut aici

Partager cet article
Repost0

commentaires