Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

1 août 2016 1 01 /08 /août /2016 16:12

Nu mi-aș fi imaginat niciodată, acum un sfert de veac, că ne va fi atît de greu! Mă refer la stabilirea unui consens în privința sintagmelor „limba română” vs. „limba moldovenească”, sau la posibila suprapunere a acelora. În definitiv, nu are nicio importanță. cine și cum îi spune, căci idiomul trebuie să-l stabilească vorbitorul, nu perceptorul de taxe sau guvernul...Cînd te gîndești că în România nici bănățeanul, nici dobrogeanul, nici bucovineanul, nici maramureșeanul, nici olteanul, nu-și pune această problemă, iar în RM chestiunea a devenit endemic-vicioasă, „măr de ceartă”, provocatoare de polarități, de manifestări publice care mai de care mai hilare, dacă nu devin de-a dreptul violente, pline de țîfnă și stupoare. Inutil e să amintesc de „legendarul” dicționar moldovenesc-românesc (2003), al pseudo-linvgvistului Vasile Stati, a cărui op s-a tirajat în multe mii de exemplare, și care de curînd, s-a reeditat! Un astfel de intrument lingvistic de manipulare nu a fost în stare să impună nici marea putere sovietică, în anii ei cei mai vînjoși. DE fapt, nu e vorba de o neputință, din partea ex-URSS, ci de conștientizarea iminentă a ridicolului, de faptul că lingviștii sovietici nu se încumetau să cîrtească în fața unei evidențe...Orice specialist în limbile romanice, era încrezător că poate pune oricînd semnul egalității între cele două idiomuri. Doar cei de la Chișinău se mai codesc, ezită, surîd, ronțăie țigareta-ntre dinți, așteaptă directive noi, care sunt la fel de vechi ca și propriile lor convingeri eronate. Cu atît mai suprinzător e să constați, pe străzile Chișinăului, această afirmație-manifest: „eu sînt moldovean! eu vorbesc în limba moldovenească!” Credeam demult tranșată problema, dau uite, că nu.

Vorba e că aceasta este, cred, o reacție la un alt slogan care, după ce a împînzit întreaga Românie, a trecut finalmente și Prutul: „Basarabia e România”.   

 foto © vladimir bulat,

foto © vladimir bulat,

 foto © vladimir bulat,

foto © vladimir bulat,

 foto © vladimir bulat,

foto © vladimir bulat,

Vorba e că aceasta este, cred, o reacție la un alt slogan care, după ce a împînzit întreaga Românie, a trecut finalmente și Prutul: „Basarabia e România”. Această lozincă, ce pare gravată de una și aceeași mînă peste tot pe unde o vezi, nu este decît o formă fără fond, propagandistică, atâțătoare de spirite, care nici nu corespunde adevărului istoric.  Sintagma Basarabia nu are a face cu statul modern România, ci este numele guberniei rusești, titulatură pusă de administrația țaristă, după anexarea teritoriului moldovenesc de la est de Prut, după 1812. De ce se perpetuează cuvîntul Basarabia pînă în ziua de azi, mai ales în România, rămîne un mister...

Unul de neînțeles, ca și cearta contrariilor, care pune în termeni de opoziție: „limba română” vs. „limba moldovenească”, de-o manieră tendențioasă, nedreaptă și manipulatoare.   

 foto © vladimir bulat, 2013

foto © vladimir bulat, 2013

Partager cet article
Repost0

commentaires

L
Vrei istorie, ti-o da Vladimir...<br /> Moldova s-a unit cu România dupa primul rezbel mondial, si a fost anexata prin ultimatum de sovietici in 1940. Cu epurarile etnice si politice de rigoare.<br /> Deranjant, asa-i Vladimire ?<br /> Sau ai alt adevar ?<br /> Anume ca neamul spurcat de la rasarit fura palme de glie de la vecini, inca de dinainte de 1774 ?
Répondre
A
Daca tinem cont ca zona a apartinut Romaniei si ca bunicii spun despre ei ca sunt romani, asta inseamna ca numai cei ce nu isi cunosc istoria sustin ca sunt Moldoveni. Ma intreb daca, atunci cand vorbesc ruseste spun tot asa, ca vorbesc limba moldoveneasca?
Répondre
V
@Adela, hai să umblăm puțin la nuanțe, și să recetim textul. Bunicul meu, de pildă, care era născut la 1889, nu și-a zis niciodată român, ci anume moldovean, cum și oltenii își spun între ei, olteni, iar cei din Banat - bănățeni...În ce privește „limba modovenească”, însă, nu eu spun, au spus-o demult specialiștii în limbi romane, este un nonsens!!! Prin urmare, ce vreau eu să spun, este că nu e cazul să forțăm niște „idoame”, spre a le scoate acum cu tot dinadinsul în față...să mai ascultăm și conștiința proprie, să asculptăm și bunul simț, și istoria ce ne spune...Ceea ce numim azi RM nu a fost ruptă din trupul României, care nici nu exista atunci, ci din Principatul Moldovei, fenomen care a debutat la 1774, prin Tratatul de la Kuciuk-Kainargi ...