Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

30 septembre 2013 1 30 /09 /septembre /2013 11:39

Am avut răgazul de-a lungul acestor ani, de cînd am blog, să scriu despre o sumedenie de personalităţi artistice, în dorinţa de a găsi (spre a o defini) o anumită substanţă a basarabenităţii. E ceva cu acest spaţiu, totuşi, care generează atîtea talente, care apoi, umplu lumea de încîntare, bucurii, emoţii pozitive şi energii creatoare...

Unul dintre aceste talente, care mi-a atras atenţia în ultimul timp, este Patricia Kopacinskaia (numele căreia se regăseşte în diverse ortografieri: Patrizija Kopatschinskaja, Patricia Kopatchinskaja, Патриция Викторовна Копачинская). Este născută la Chişinău, într-o familie de muzicieni, mama, pianista Emilia Kopacinskaia, iar tatăl - ţambalagiu, Victor  Kopacinsky. Au plecat cu toţii la Viena, în 1989.

În 2010 au scos împreună un briliant şi emoţionant album - Rapsodia, unde i-au avut alături pe Mihaela Ursuleasa, la pian, şi pe Martin Gjakonovski, la bass. 

patriciakopatchinskaja051-e1355857136161

Patricia împreună cu părinţii ei.

Este în acest moment una din violinistele cele mai apreciate şi rîvnite de marile orchestre ale lumii. Colaborările ei cu diverşi muzicieni, ca factură şi vîrstă (Fazıl SaySol GabettaMarkus HinterhäuserThomas Demenga, compozitori György Ligeti Boris Yoffe Tigran MansurianNikolai KorndorfGerald Resch etc.), arată, cu prisosință, imensul potenţial creator şi interpretativ al acestei muziciene, care este şi autoarea albumului "Bartók,  Ligeti and Eötvös" (octombrie, 2012), declarat "Cea mai bună înregistrare din concert a anului", de către 2013 Echo Klassik

 Recent,  a sosit vestea că acelaşi disc a fost declarat drept Record of the Year, de către Gramophone. Ce se mai poate spune? Mie personal îmi place faptul că această mare muziciană şi interpretă nu a uitat de unde a plecat, şi s-a implicat într-un program de salvardare a Luncii Prutului. Prin muzica ei se susţine un amplu program de armonizare a unui sit natural pe aria căruia comunităţile rurale vor avea şanse mai mari să înfrunte provocările grobalizării şi încălzirii globale.

În toamna lui 2011, alături de regretata pianistă Mihaela Ursuleasa, Patricia Kopatchinskaja a interpretat Şase dansuri româneşti de Béla Bartók, la Bucureşti, în cadrul "Festivalului Enescu". Un concert pe care l-am ratat. 

Foto: Marco Borggreve, de pe site-ul muzicienei

Partager cet article
Repost0

commentaires